Ledelse på Norsk er å realisere felles verdier.
Lovene, avtalene og forskriftene som gjelder i Norge er vedtatt av Stortinget og gjelder for alle virksomheter i landet. Men, i Norge er det lang tradisjon for at lover og regler i arbeidslivet skal fortolkes og tilpasses lokalt, og tolkningen utformes i et samarbeid mellom partene på hver enkelt arbeidsplass. Avtaler mellom partene - både sentraler og lokale - er nesten like viktige for samspillet på arbeidsplassen som arbeidsmiljøloven. Er partene enige lokalt om hva samarbeidet innebærer i praksis, er det sjelden Arbeidstilsynet har noen innvendinger.
Et «godt» arbeidsmiljø i Norge er et arbeidsmiljø skapt av ledere gjennom tett dialog og samarbeid med de ansatte, der lederen deretter stadig bekrefter egaliteten gjennom praktiseringen av symbolske handlinger i form av møter og samhandlingsaktiviteter med de ansattes representanter. Lederens samhandling har som funksjon å bekrefte delte egalitære verdier mellom arbeidstakere og ledere. Ledere som lykkes med dette, vil fremstå som "gode ledere" i en norsk kultur.
"Ledelse på Norsk" innebærer en forståelse av at det er selve organiseringen og gjennomføringen av samarbeidet med de ansatte som realiserer de egalitære verdiene nordmenn anser som "sine". Verdiene "likhet", "egalitet" og "likeverd" bekreftes i samarbeidet lederen inviterer til, og som fremstår som likeverdig samhandling. Som ledelse betraktet representerer samhandlingen med de ansatte mye mer enn de praktiske beslutningene partene kommer frem til i dette samarbeidet. Samhandlingen signaliserer lederens verdier. Opplevelsen av elles verdier mellom ledere og ansatte motiverer egalitære nordmenn.
Ledere som utelukkende fokuserer på lover og regler eller som jakter på resultater basert på managementteorier de lærte på høyskoler og universitet, vil ganske fort komme til kort som ledere i norske virksomheter. De oppleves som dårlige ledere av norske ansatte. Det er praktiseringen av egalitære verdier ( partssamarbeidet ) som praktiseres der det utøves god, norsk ledelse. Mang en konflikt i norske virksomheter har sitt grunnlag i en ledelse som ikke evner å forstå at det er selve den likeverige samhandlingsprosessen de ansatte er opptatt av, ikke resultatene og beslutningene i seg selv.
Hva som er god ledelse på norsk kan dermed beskrives som en prosessorientert ledelse som gjennom prosesser initiert av ledere etablerer og vedlikeholder felles egalitære verdier på arbeidsplassen. Denne prosessen gir lederne legitimitet, tillit og muligheten til å realisere virksomhetens mål.
En god leder i en norsk virksomhet er først og fremst en leder som evner å synliggjøre delte og realiserte egalitære verdier mellom ledelse og ansatte. Disse egalitære verdiene skapes, realiseres og vedlikeholdes i samarbeidet og samhandlingen mellom ansatte og ledelse. Ledere som forstår dette, får også mye større handlingsrom til å treffe beslutninger til beste for virksomheten uten å møte motstand rundt hver eneste beslutning.
Hva som ansees å være et godt arbeidsmiljø er dermed i praksis i norsk arbeidsliv svært forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass, fra bransje til bransje og fra sektor til sektor, mens samarbeidsprosessene i Norge er ganske like og sektorovergripende.
God ledelse på norsk handler om ledere som klarer å realisere verdier som samhold, fellesskap, demokrati og inkludering, og gjennom dette oppnå kommersielle eller organisatoriske resultater. Denne "norske" måten å tenke på er en del av samfunnskontrakten både ledere og virksomheten må klare å bekrefte som en del av kulturen i Norge.
I Norge anser mange at gode økonomiske resultater er en effekt av god ledelse. "Godt arbeidsmiljø gir gode resultater", sier vi. Det vi egentlig sier da, er at våre egalitære verdier er bedre enn alle andres. De fleste andre kulturer vil mene at det er omvendt[1].
Dette gir oss følgende definisjon på det vi kan kalle ledelse på norsk:
I de neste artiklene fremover skal vi se nærmere på de ulike bestanddelene i modellen over. På verdier, historien og kulturen vår.
Andre artikler i denne serien:
Arbeidsliv og ledelse på norsk
Kultur, ledelse og kongens tale
[1] Se for
eksempel «Sambandet mellan psykosociala
arbetsmiljöfaktorer, anställdas hälsa och organisationers produktion – en
systematisk litteraturgenomgång, Malin Lohela Karlsson2, Christina Björklund3
och Irene Jensen4 2012-04-16
Kommentarer
Legg inn en kommentar