Ledelse og makt i religiøse organisasjoner



Faksimile Vårt Land

Avisen vårt land skrev i januar en lengre artikkel om ledelse av religiøse og ideelle organisasjoner. Under her står mine sitater fra artikkelen. De utgjør er et utdrag av artikkelen som du kan lese i sin helhet her ( betalingsmur)
Tekst: Elise Kruse, Vårt land


"Når en blind leder en blind, faller begge i grøfta.


Kjetil Vedøy er høyskolelektor​ ved Høyskolen Kristiania og tidligere leder i ​Fretex Vest-Norge. For ham er den spesielle utfordringen for kristne organisasjoner åpenbar: Man skal stå like godt på to bein, både et religiøst eller ideologisk og et byråkratisk eller profesjonelt. Står man for mye på det første frykter han at den yngre ​generasjonen  ikke vil være interessert.

– Jeg tror at disse religiøse ​organisasjonene må bli mye flinkere til å utvikle den byråkratiske​ søylen. Unge mennesker som kommer inn i ​organisasjoner i dag forventer en ryddighet og profesjonalitet, sier Vedøy.

Han er skeptisk til at mange av disse organisasjonene rekrutterer ledere der religionen eller ideologien er viktigere enn fagkompetansen man må ha for å lede andre mennesker på en trygg og sikker måte.
– Det er en del personlighetstrekk som tiltrekkes makt og lederroller. Disse personlighetene vil ha et større spillerom om kravet til formell kompetanse innen administrasjon og ledelse ikke er så høyt som det burde vært i en profesjonell organisasjon. Spillerommet for mennesker som tiltrekkes av makt og posisjoner er større i religiøse og ideelle organisasjoner enn i profesjonelle organisasjoner, mener Vedøy.
Han tror også at ledere av religiøse organisasjoner i større grad legitimerer beslutningene sine og atferden sin ut ifra den intensjonen de har.
– Det er mange positive ting å si om disse organisasjonene, men utfordringen er når man kombinerer manglende kompetanse med et altfor stort engasjement. Da kan det bli emosjonelt og man kan komme i situasjoner man ikke mestrer. Noen ganger krever ledelse at man også tenker som en byråkrat eller fagperson.
Vedøy tror at jo dyktigere og mer bevisst man er på hvilke formelle krav organisasjonen trenger å stille til sine ledere – jo lettere vil det være å unngå å få inn ledere som kun søker makt eller utelukkende ønsker å profilere seg selv."